Održana završna konferencija TEMPUS HELP projekta: NOVI OBLICI PARTNERSTAVA UNIVERZITETA I KOMPANIJA ZA BRŽI EKONOMSKI I DRUŠTVENI RAZVOJ

Održana završna konferencija TEMPUS HELP projekta: NOVI OBLICI PARTNERSTAVA UNIVERZITETA I KOMPANIJA ZA BRŽI EKONOMSKI I DRUŠTVENI RAZVOJ

Održana završna konferencija TEMPUS HELP projekta: NOVI OBLICI PARTNERSTAVA UNIVERZITETA I KOMPANIJA ZA BRŽI EKONOMSKI I DRUŠTVENI RAZVOJ

objavljeno 24.10.2011.

Novi Sad, 20. oktobar 2011. godineNa Univerzitetu u Novom Sadu u četvrtak 20. oktobra održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Građenje mostova – povezivanje preduzeća i obrazovanja“. Radi se o završnoj konferenciji u okviru trogodišnjeg međunarodnog TEMPUS projekta „HELP“ koja je okupila predstavnike svih partnera iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske i Velike Britanije, među kojima su predstavnici univerziteta iz ovih zemalja i kompanija koje učestvuju u projektu. Konferenciju je svečano otvorio rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković. U radnom delu konferencije predstavljeni su rezultati projekta, kao i njegov doprinos jačanju partnerstava između univerziteta s jedne strane, i velikih kompanija, malih i srednjih preduzeća, banaka i drugih organizacija iz neposrednog okruženja.

Glavni cilj projekta „Higher Education Learning Partnerships – HELP“ („Učešća partnerstva u visokom obrazovovanju“) je uspostavljanje „učećih partnerstava“ između visokog obrazovanja i biznisa, koja treba da obezbede proces kontinuiranog učenja i sticanje novih veština zaposlenih, kao odgovor na dinamične potrebe tržišta i ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja. Glavno nastojanje projekta „HELP“ je da probudi svest o važnosti treninga za uspešnost biznisa.

Kao deo projekta, sprovedeno je istraživanje o potrebama za treninzima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji kako bi se sagledala situacija u regionu. Pored toga, cilj je bio i da se utvrdi na koji način univerziteti mogu zajedno sa preduzećima da rade na identifikaciji specifičnih veština koje se traže i kako se programi treninga mogu pripremiti i održavati.

Predstavnici Srbije u projektu su Univerzitet u Novom Sadu – UNESKO katedra za studije preduzetništva, kompanija „Karlsberg“ i Centar za strateška ekonomska istraživanja „Vojvodina CES“. Koordinatorka projekta je prof. dr Fuada Stanković.

Projekat je finansiran iz programa TEMPUS Evropske unije. U konkretne rezultate ubrajaju se 16 treninga i to po četiri u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.  Na Univerzitetu u Novom Sadu se od aprila 2011. godine organizuju četiri treninga „Kako da kreiramo tržište za svoju inovaciju“, „Formulisanje strategije za inovativno poslovanje“, „Kako da usavršim svoje komunikacione/prodajne/prezentacione sposobnosti?“ i „Kako da se pripremim za poslovni život“. Radi se o treninzima organizovanim za studente i za zaposlene u različitim sektorima privrede i za kojima je vladalo veliko interesovanje. Zahvaljujući sredstvima iz projekta, u prvoj godini realizaciji ovi treninzi su besplatni za sve polaznike, a rad je organizovan u grupama od 15 do 25 polaznika. 

Pored ovih treninga, na lokalnom nivou u svim zemljama odakle su učesnici na projektu nastala su nova partnerstva između univerziteta i velikog broja kompanija. UNESKO katedra za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu uspostavila je saradnju sa preko dvadeset preduzeća i organizacija iz neposrednog okruženja i iz različitih delatnosti – obrazovanja, dizajna, informacionih tehnologija, proizvodnje, bankarstva, marketinga, trgovine. Takođe, pokrenuta je inicijativa za uvođenje koncepta One Stop Shop na Univerzitetu – jedinstvenog mesta kontakta za sve kompanije i organizacije koje imaju potrebu za specijalizovanim treninzima za zaposlene, različitim istraživanjima za potrebe kompanije i drugim specijalizovanim uslugama.

Pored sumiranja rezultata projekta i predstavljanja iskustava u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Velikoj Britaniji, na konferenciji je biti predstavljena publikacija „Partnerstva na delu u Centralnoj i Istočnoj Evropi: Vodič za dobru praksu“ u kojoj su prezentovana iskustva projekta „HELP“ u trogodišnjem periodu realizacije. U kontekstu „učećih partnerstava“, ova publikacija ističe inoviranu ulogu univerziteta: da razume kako se menjaju zahtevi za veštinama na radnom mestu i, kao odgovor na to, kako da prilagode nastavu i učenje. Nova partnerstva univerziteta i kompanija treba da se okupljaju oko zajedničkog interesa da se kroz kontinuirano učenje, saradnju i inovacije može dati veliki doprinos ekonomskom i društvenom jačanju u kojem rade i posluju, kako kompanije, tako i institucije visokog obrazovanja.

USPESI NAŠIH STUDENATA

PROJEKTI

Erazmus za mlade preduzetnike

 

ISKUSTVA STUDENATA

UNESKO Mаster studije dаle su mi priliku dа u Srbiji studirаm nа Engleskom. Preduzetništvo kаo oblаst progrаmа Mаster studijа predstаvljаju novi pristup u nаšoj zemlji, zа štа mislim dа je veomа bitno zа ekonomski rаzvoj Srbije. Tokom kursа, kroz vežbe, stekli smo mnogo prаktičnog znаnjа. Nа krаju Mаster progrаmа nаučili smo kаko bi trebаlo uspešno voditi kompаniju. Sigurnа sаm dа će mi stečeno znаnje pomoći u budućoj kаrijeri. "

Lidiа Jаkuš, dipl. menаdžer

 

  

 

Povežite se sa nama

Pratite nas na svojoj omiljenoj socijalnoj mreži