Studije budućnosti i budućnosti univerziteta: globalni trendovi, scenariji i vizije

Studije budućnosti i budućnosti univerziteta: globalni trendovi, scenariji i vizije

Studije budućnosti i budućnosti univerziteta: globalni trendovi, scenariji i vizije

Obaveštavamo Vas da će predavanje prof. dr Ivane Milojević, pod nazivom „Studije budućnosti i budućnosti univerziteta: globalni trendovi, scenariji i vizije”, biti održano 4. novembra 2014. godine, od 13 do 14h u Amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu (Novi Sad, Dr Zorana Đinđića 1). Organizator predavanja je UNESCO katedra za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu.

Univerziteti u Srbiji već duže vreme su u previranju. Tranzicija od starih ka novim organizacionim i obrazovnim modelima, započeta početkom 21 veka i dalje traje. Od početka Bolonjskog procesa do studentskih protesta ove jeseni jedan fenomen je očigledan: institucije visokog obrazovanja ne mogu više da funkcionišu na osnovu nekih prethodnih obrazaca. Takođe je očigledno da kratkoročne, polovične, ad-hoc i reaktivne strategije ne samo da teško puštaju korene, odnosno teško uspevaju da zažive na ovim prostorima, već neretko dovode i do neplaniranih i neočekivanih štetnih posledica.

Ovakva situacija nije specifična samo za Srbiju. Mnogi teoretičari već nekoliko decenija predviđaju ‘smrt univerziteta’ na globalnom planu. S druge strane, potreba za obrazovnim ljudskim kapitalom se eksponentno povećava. Stoga se postavlja nekoliko ključnih pitanja vezanih za kratkoročnu i dugoročnu budućnost visokog obrazovanja: U kom pravcu se kreću trenutni globalni trendovi u oblasti višeg obrazovanja? Koji se poželjni i nepoželjni scenariji vezani za budućnost univerziteta i visokog obrazovanja najčešće navode? I, kakve su implikacije ovakvih globalnih kretanja na institucije visokog obrazovanja u Srbiji?

Prof. dr Ivana Milojević je započela svoju univerzitetsku karijeru na Univerzitetu u Novom Sadu, ranih 1990-tih na Filozofskom fakultetu. Poslednjih dvadeset godina živela je u Australiji gde je doktorirala na temu budućnosti obrazovanja (2003, University of Queensland) i gde je trenutno Adjunct Professor (od 2008, University of the Sunshine Coast). Pored toga, bavi se i akademskim preduzetništvom: direktorka je globalne ekspretske organizacije Metafuture.org preko koje je učestvovala na mnogobrojnim projektima i skupovima iz oblasti višeg obrazovanja, u Australiji, Aziji i Evropi. www.meta-future.org i www.metafuture.org.

[prezentacija]

USPESI NAŠIH STUDENATA

PROJEKTI

Erazmus za mlade preduzetnike

 

ISKUSTVA STUDENATA

UNESKO Mаster studije dаle su mi priliku dа u Srbiji studirаm nа Engleskom. Preduzetništvo kаo oblаst progrаmа Mаster studijа predstаvljаju novi pristup u nаšoj zemlji, zа štа mislim dа je veomа bitno zа ekonomski rаzvoj Srbije. Tokom kursа, kroz vežbe, stekli smo mnogo prаktičnog znаnjа. Nа krаju Mаster progrаmа nаučili smo kаko bi trebаlo uspešno voditi kompаniju. Sigurnа sаm dа će mi stečeno znаnje pomoći u budućoj kаrijeri. "

Lidiа Jаkuš, dipl. menаdžer

 

  

 

Povežite se sa nama

Pratite nas na svojoj omiljenoj socijalnoj mreži