Preduzetništvo kao odgovor na ekonomsku krizu

Preduzetništvo kao odgovor na ekonomsku krizu

Konferencijom naslovljenom “Da li je preduzetništvo za mene?” Unesko katedra za studije preuzetništva Univerziteta u Novom Sadu je u Centalnoj zgradi UNS, radno obeležila desetogodišnjicu osnivanja.

 

Preduzetništvo kao odgovor na ekonomsku krizu

Fotografija: Srđan Milić

Izvor: Agrosmart

Konferencijom naslovljenom “Da li je preduzetništvo za mene?” Unesko katedra za studije preuzetništva Univerziteta u Novom Sadu je u Centalnoj zgradi UNS, radno obeležila desetogodišnjicu osnivanja.

O tome šta je preduzetništvo, kako ono utiče na drštvo i kako se uči i može učiti, kakav je i kakvog će tek biti značaja za nas, čulo se iz raznih uglova – multidisciplinarno - onako kako se o tome odavno govori a i u život sporovodi u razvijenom, savremenom svetu.

Održani su panel razgovori na temu agro preduzetništva, preduzetništva u kulturi i preduzetništva u medicini. Predstavljene su i uspešne preduzetničke priče na polju inovacija iz oblasti medicine (Vojin Jevremović), kulture (Darko Stanimirović) i poljoprivrede (Branko Panić). Posredstvom video zapisa na ovoj konferenciji učesnicima su predočena i iskustva polaznika, svršenih mastera Unesko katedre: Slađane Gluščević (Portal Agro smart), Igora Erharića (Siti Hostel) I Marka Đurovića (Trevel dizajn).

- Prognoze govore da polovinom ovog veka, sem kroz preduzetništvo neće biti drugog zapošljavanja, da će dominirati preduzeća sa dvadesetak zaposlenih, a životni vek tih preduzeća trajaće u proseku pet godina – kaže profesor dr Vojin Šenk, šef Unesko katedre za studije preduzetništva UNS, ilustrujući nam blisku budućnost sveta koji se ubrzano menja.

Prema njegovim rečima, učinak ove katedre ogleda se u nizu aktivnosti. Među najznačajnijim je takmičenje “Najbolja tehnološka inovacija” koje je podstaklo osnivanje više od 80 preduzeća. Osim toga, preko učešća u Evropskoj preduzetničkoj mreži, povezivanjem naših s preduzetnicima u inostranstvu, potpisano je 39 ugovora i angažovano 300 klijenata. Jedan od rezultata je i Poslovni inkubator, koji trenutno ima 11 stanara, malih i srednjih inovativnih preduzeća.

Od osnivanja, Unesko katedra aktivno je uključena u promociju preduzetništva i preduzetničke kulture, na Univerzitetu i u široj zajednici. Usmerena je ka studentskom preduzetništvu, povezivanju univerziteta i privrede, podršci inovacijama. Obrazovna misija Unseko katedre odvija se kroz master studije “Preduzetništvo”, na koju se ove godine upisuje osma generacija studenata. Do sada je studije odslušalo više od 80 polaznika. Studije se realizuju na engleskom i srpskom jeziku i do danas su zadržale karakter regionalnih, s predavačima iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

- Preduzetništvo je oduvek postojalo u svim oblastima života, i istorija civilizacije je i istorija generacija preduzimljivih ljudi, a njih, procena je, u svakom društvu ima oko pet odsto. Ali, duh i preduzetnčka znanja stiču se i obrazovanjem - istakla je prof. dr Fuada Stanković, prva šefica Unesko katedere za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu.

Rektor Unverzitetau Novom Sadu preofesor dr Dušan Nikolić, pozdravljajući učesnike konferencije, i sam je priznao da mu je vreme, od početne skepse spram pokretanja studija preduzetništva na Univerzitetu, pokazalo i dokazalo izuzetnu važnost preduzetništva i znanja o njemu koja postaju neophodna za izvesniju budućnost Univerziteta, naročito kad se uzme u obzir tekuća svetska i domaća ekonomska kriza.

Komentari

Nema komentara na ovaj članak.

Vama nije dozvoljeno da pišete komentare. Molim Vas da se prijavite.

USPESI NAŠIH STUDENATA

PROJEKTI

Erazmus za mlade preduzetnike

 

ISKUSTVA STUDENATA

UNESKO Mаster studije dаle su mi priliku dа u Srbiji studirаm nа Engleskom. Preduzetništvo kаo oblаst progrаmа Mаster studijа predstаvljаju novi pristup u nаšoj zemlji, zа štа mislim dа je veomа bitno zа ekonomski rаzvoj Srbije. Tokom kursа, kroz vežbe, stekli smo mnogo prаktičnog znаnjа. Nа krаju Mаster progrаmа nаučili smo kаko bi trebаlo uspešno voditi kompаniju. Sigurnа sаm dа će mi stečeno znаnje pomoći u budućoj kаrijeri. "

Lidiа Jаkuš, dipl. menаdžer

 

  

 

Povežite se sa nama

Pratite nas na svojoj omiljenoj socijalnoj mreži